Dave van Dam Sport Schaatsen en Skeelers Haastrecht Snel Hout- en Rubberhandel

De kop is eraf!

Het is  zaterdag 16 april 2016. Vandaag staan de pupillen 1, kadetten, junioren B van de regioselectie Midden-Nederland en moeder natuur in de vorm van regen en wind aan de start van de eerste landelijke baanwedstrijd Jeugd. Als om 8.45 uur het terrein van skeelervereniging Purmerend volloopt met rijders en ouders, ontstaat er binnen no-time een klein, gemoedelijk skeelerdorpje waar de geuren van verse koffie met gebak, broodjes hamburger en warme soep de hele dag de smaakpapillen prikkelen.

Aan de start vandaag natuurlijk ook rijders uit de regioselectie Midden-Nederland: Tess Postma, Janna Bolsius, Luca Colla, Stijn Beekelaar, Stijn van de Bunt, Ofke Teekens, Jesse Versluijs, Timo Lamme, Marit van Beijnum, Sanne Teekens, Roosmarijn van der Vaart, Bart Klaver, David Holmes, Patrick van Echtelt en Max Douma.

 

 

De kop is eraf!

Pupillen-1
Het startschot klinkt voor de P1-meiden: een tijdrit over 300 meter. De gespannen koppies van Janna en Tess, verraden de zenuwen die deze twee meiden hebben bij hun debuut op landelijk niveau. Aan de ene kant van de baan lekker de wind in de rug, eenmaal uit de bocht vol de wind van voren en alle zeilen bij zetten om ook daar nog de snelheid vast te houden. Alle meiden zijn aan elkaar gewaagd en de startvolgorde voor de puntenkoers worden bepaald.

Op het middenterrein verzamelen de P1 jongens zich. Het gaat er gemoedelijk aan toe, er wordt wat gedold en gelachen en de regiorijders wensen elkaar succes. Stijn en Timo zijn nog wat onwennig. Wat kunnen ze verwachten in hun eerste wedstrijd? Lang kunnen ze daar niet over nadenken. Klaar voor de start? Pang! En weg zijn ze. Er wordt keihard gereden en de eerste 31-er van de dag wordt genoteerd. Luca, Ofke, Stijn B. en Jesse rijden als ervaren kerels mee in het sterke deelnemersveld. De mannen zetten een prima prestatie neer met goed perspectief voor de volgende race.

Het onderdeel puntenkoers kent bij de pupillen twee series en een finale. De P1 meiden en jongens strijden over 15 ronden voor wat ze waard zijn. Het tempo ligt verschrikkelijk hoog en lijkt op een sprint over 3000 meter. Tijd om uit te rusten is er niet, want alleen de snelste 12 rijders per serie veroveren een plaatsje in de finale. Soms lukt dat, soms niet.  Pechvogel Luca is al in het begin van de wedstrijd betrokken bij een valpartij. Hij herpakt zich en rijdt 7 ronden lang op de 13e plaats met zicht op nummer 12. Gesteund door al het publiek vecht hij zich terug, maar de finish komt letterlijk op een haar na te vroeg. Wat een teleurstelling! Maar zoals de speaker al zei: “ Soms is het achterin de race veel spannender dan voorin.” Helaas moest Timo de finale vroegtijdig verlaten vanwege een blessure.

De jongste regiorijders hebben zich tijdens deze eerste wedstrijd prima gemanifesteerd. Klasse!

Eindklassering meisjes P1:
21e Janna Bolsius, 34e Tess Postma

Eindklassering jongens P1:
2e Jesse Versluijs, 3e Ofke Teekens, 15e Luca Colla, 21e  Stijn Beekelaar, 22e  Stijn van de Bunt, 27e Timo Lamme
 

Kadetten
Terwijl er af en toe wat tenten wegwaaien, de regen zorgt voor een verplichte pauze en de temperatuur langzaam daalt, maken de kadetten zich op voor een krachtexplosie over 300 meter. Sommige jongens zijn al jonge mannen, sommige meisjes zijn al jonge vrouwen. De diversiteit in deze leeftijdsgroep is enorm. De regiorijders Marit, Roosmarijn en Sanne rijden de vouwen uit hun skeelerpak, en met succes. Marit en Roosmarijn sluiten hun tijdrit af in de top 10! Dat belooft nog een spannende middag te worden.

Het skeelergeweld van de kadetten jongens kent geen grenzen. De mannen vliegen over de baan zowel met wind mee als wind tegen. Terwijl Bart de eerste 28-er van de dag noteert, bereiden David en Patrick zich voor op hun tijdrit: nog even een klein rondje op het binnenterrein en dan melden bij de starter. Inzakken, goed afzetten en vaart maken. Het gaat ze goed af want ook deze mannen rijden een prima race en veroveren een goede startpositie bij de puntenkoers.

Ook bij de kadetten worden er series en een finale puntenkoers gereden over 15 ronden. Bij de start van de puntenkoers laten de dames zich het kaas niet van hun brood eten. De startpositie wordt ingenomen en verdedigd. Ze zijn weg voor hun race en direct is er een koploper die er met de meeste punten vandoor gaat. De strijd onder de volgers is er niet minder om. Voor ieder puntje wordt gestreden en het rappe tempo begint halverwege de race zijn tol te eisen bij een paar meisjes. Deze finale kenmerkt zicht door strijd, doorzettingsvermogen en inzicht. Een prachtige wedstrijd.

Bij de jongens Kadetten is het niet anders. Bart Klaver rijdt vanaf minuut 1 weg van het peleton en weet waardevolle punten te pakken voor zijn klassement. De kopgroep die ontstaat weet de groep echter weer bij elkaar te krijgen waardoor er tot de laatste minuut gestreden moet worden voor die felbegeerde punten. Ook Patrick en David staan hun mannetje.

Zowel de meisjes als jongens kadetten uit de Regioselectie Midden-Nederland hebben goede zaken gedaan en de lat voor de volgende wedstrijd bijzonder hoog gelegd.

Eindklassering kadetten meisjes:
1e Marit van Beijnum, 10e Sanne Teekens, 13e Roosmarijn van der Vaart.
Eindklassering jongens kadetten:
3e Bart Klaver, 14e David Holmes, 21e Patrick van Echtelt.

Junioren B
De junioren B zijn hekkensluiter op de tijdrit. De dames laten het kaas niet van hun brood af aten en noteren mooie tijden. Regiorijder Max Douma staat bij de heren aan de start. Als één van de laatsten van deze dag sluit hij zijn tijdrit af in 28 seconden. Een prestatie die hem in zijn favoriete puntenkoers aan het einde van de dag een mooie startpositie zou opleveren… Helaas zat dat er niet in. Na een dag wachten werd de laatste wedstrijd voor de junioren B afgeblazen vanwege de aanhoudende regen. Volgende keer een nieuwe kans, Max. Dan zullen ook Merijn Scheperkamp en Noa Boogaard weer van de partij zijn. Deze twee mannen stonden afgelopen weekend allebei op het podium tijdens de Europacup in Geisingen. Knappe prestatie mannen!

Alle regiorijders geven tijdens de eerste landelijke baanwedstrijd dus hun visitekaartje af, wat resulteert in een viertal podiumplaatsen voor Jesse Versluijs, Ofke Teekens, Marit van Beijnum en Bart Klaver. Dat smaakt naar meer.

Kijk voor de complete daguitslag en het klassement op: http://www.schaatsen.nl/kalender/2016/4/knsb-baan-comp-jeugd-1/