Dave van Dam Sport Schaatsen en Skeelers Haastrecht Snel Hout- en Rubberhandel

Prachtige 3e Landelijke Baanwedstrijd Jeugd in Heerde

Wat werd het publiek afgelopen zaterdag getrakteerd op een prachtige wedstrijd tijdens de 3e Landelijke Baan wedstrijd Jeugd in Heerde. Alle ingrediënten voor een mooie dag waren aanwezig: ruim 200 gemotiveerde deelnemers van pupillen 1 tot junioren B, een mooie, snelle baan, strenge maar rechtvaardige juryleden en een zonnetje. Alle (opleidings)rijders van de Regioselectie Midden-Nederland stonden vanzelfsprekend ook aan de start voor een 500 meter sprint, een afvalkoers en voor de Junioren B jongens een puntenkoers. Resultaat: mooie, succesvolle, positieve races, valpartijen en plaatsingen voor het NK.

Prachtige 3e Landelijke Baanwedstrijd Jeugd in Heerde

Deze keer mochten de Junioren B de dag starten met hun 500 meter. Hier was het Max Douma die wist door stromen naar de halve finale. Dat plaatsing voor het NK op het spel staat, rechtvaardigt de valse starts en geeft aan dat de spanning bij de rijders hoogtij viert. Met een prachtige race moet Max helaas zijn meerderen erkennen in de mannen die later de finale zouden rijden, maar het brengt hem naar een 8e plaats in het klassement dus rechtstreeks geplaatst voor het NK op deze afstand! Terwijl Max de baan verlaat om even tot rust te komen, beginnen de Kadetten aan hun sprint over tweeënhalve ronde.


Kadetten
23 Kadetten dames gaan met elkaar de strijd aan om een ronde verder te komen. De Regioselectie Midden-Nederland wordt in deze categorie vertegenwoordigd door Marit van Beijnum, Sanne Teekens en Roosmarijn van der Vaart. Marit zet hier weer een knappe prestatie neer door de finale te winnen, maar het komt haar absoluut niet aanwaaien. De overige dames blijven goed bij haar in de buurt en Roosmarijn en Sanne veroveren een mooie 8e en 9e plaats. Dit betekent voor alle drie deze dames plaatsing op het NK op deze afstand. Klasse!

De drie kadetten heren van de Regioselectie Midden-Nederland, Davis Holmes, Bart Klaver en Patrick van Echteld moeten flink uitpakken in het sterke en uitgebreide deelnemersveld. Uitrusten is er voor deze mannen niet bij, want er moet keihard gestreden worden voor goede startpositie in de volgende ronde. De jury houdt de strijdende jongens goed in de gaten, wat resulteert in een aantal waarschuwingen en helaas ook een diskwalificatie bij de Kadetten jongens. Uiteindelijk wordt Bart geheel verdiend derde.  Een mooie prestatie, waarmee hij zijn plekje op het NK veilig stelt. Patrick en David eindigen niet onverdienstelijk in het midden van het deelnemersveld, maar of het genoeg is voor deelname aan het NK is nog even afwachten.

Pupillen 1
De hekkensluiters van de 500 meter zijn vandaag de pupillen 1. Met ruim 70 deelnemers is deze groep vandaag het beste vertegenwoordig aan de start. Janna Bolsius en Tess Postma verdedigen de eer van de Regioselectie Midden-Nederland bij de dames. Met de snelheid waarmee het programma werd afgewerkt, stijgt ook de snelheid op de baan. Zowel Janna, herstellende van een schouderblessure, als Tess kunnen vandaag geen tegenstand bieden aan deze snelheid en weten zich niet te plaatsen voor de finale series.

Tot slot is het tijd voor de overige mannen van de Regioselectie: Ofke Teekens, Stijn van de Bunt, Jesse Versluys, Stijn Beekelaar, Timo Lamme, Jelle Stienstra en Luca Colla maken zich op voor hun 500 meter. Alle mannen plaatsen zich voor de kwartfinale, op een onfortuinlijke Stijn van de Bunt na. Direct na de start valt hij. Hij herpakt zich razendsnel en gaat volop de strijd aan, maar kan de achterstand helaas niet meer goedmaken. In de kwartfinale is er verwarring door een fout op de startlijst. Ofke wordt hierdoor heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Helaas blijkt uiteindelijk dat hij niet mag starten. Wat een teleurstelling. Topsport kan keihard zijn. Jelle, Jesse en Timo strijden in de halve finale voor de beste plekken en komen net een klein beetje te kort om bij de laatste vier te eindigen. Knappe prestatie van jullie!

Na een korte onderbreking, waar enige onduidelijkheid heerst over de verdere invulling van de dag, begint de warmte steeds meer terrein te winnen in Heerde. De baan wordt nog even geborsteld en vrij gemaakt van alle lentebloesem dat zich inmiddels op de baan heeft samengeklonterd. Het middagprogramma wordt gevuld met de afvalkoers, behalve voor de Junioren B jongens. Bij gebrek aan een puntenkoers in Purmerend wegens regenval wordt deze vandaag gereden.


Punten en afvalkoers
Na voorrondes afvalkoers voor de kadetten en pupillen 1 meisjes maken de Junioren B dames zich op voor een afvalkoers over 10 kilometer. Een forse valpartij gooit tijdens deze race roet in het eten van een aantal meiden. Gelukkig maken ze het op een aantal hechtingen, schaafwonden en blauwe plekken na, naar verluid allemaal goed. Tijdens de puntenkoers voor de junioren B heren blijft na de valpartij in Zwaagwesteinde gelukkig iedereen overeind staan. Max rijdt volop mee op kop, maar weet helaas geen punten te pakken. Uiteindelijk eindigt hij na een goede race over 5000 meter op een negende plaats.

De afvalkoers bij de Kadetten meisjes kenmerkt zich door een grote, langgerekte groep, met een behoorlijke snelheid. Als snel wordt duidelijk dat een aantal meiden het tempo niet kan volgen en de eerste afvallingen zijn een feit. Naar mate meer dan de helft van de 25 ronden erop zit, kruipt het veld steeds dichter bij elkaar en wordt duidelijk welke 10 rijdsters de vijf slotronden mogen gaan rijden. Marit, Sanne en Roosmarijn werken goed samen en zijn op dat moment nog steeds in de race. Als Roosmarijn als één van de laatste van 20 afvallers naar het middenterrein wordt geroepen, wordt door de laatste Kadetten dames de sprint ingezet. Moe en bezweet bereiken Marit en Sanne de eindstreep als 5e en 8e . Voor de kadetten dames zit het erop. Jullie kunnen tevreden terugkijken op deze wedstrijd.

De afvalkoers over 5 km van de Kadetten jongens, is er een vanuit het boekje. Er wordt sportief gereden en ook het tempo zat er goed in. Bart, David en Patrick rijden een goede race maar moeten de finaleronden uiteindelijk over laten aan andere rijders. De jury had een hele kluif om de juiste personen te noteren voor een afvalling, doordat het deelnemersveld bij iedere sprint zo dicht bij elkaar lag. Mannen, goed gereden. Je ziet dat jullie gaandeweg het seizoen steeds meer groeien.


25 ronden?!
Na een lange tijd wachten mochten dan uiteindelijk de pupillen 1 de piste op voor het laatste onderdeel van deze dag. Waar normaal gesproken 15 ronden gebruikelijk zijn, mochten de jongste deelnemers deze dag ook maar liefst 25 ronden rijden. Met de schrik van de hoeveelheid ronden nog in de benen, klinkt het startschot voor Janna en Tess. Doordat Janna, gekenmerkt door haar inzicht en lange adem, vrijwel direct aan de binnenkant wordt ingesloten, moet zij al na slechts vier ronden de baan verlaten. Ondertussen krijgt Tess steeds meer de smaak te pakken. Ze wordt brutaler en neemt initiatief en verrast niet alleen haarzelf door zelfs op kop te gaan rijden. Wanneer ze wordt ingehaald, gaat het helaas mis met een valpartij als gevolg, waardoor ze de strijd moet staken. Balen, maar wat een positieve ervaring.

Tenslotte gaan de jongste mannen de baan op, om deze 3e wedstrijddag af te sluiten. Meteen na de start is er een heftige valpartij, waar Stijn Beekelaar het slachtoffer van wordt. Naar nu blijkt met een hersenschudding en een scheurtje in zijn kaak als gevolg. Beterschap, Stijn. Er wordt opnieuw gestart. Het publiek wordt als toetje nog getrakteerd op een spannende race met een hoog tempo. Jelle en Jesse en Ofke rijden voorin mee, terwijl Stijn van de Bunt, Luca en Timo lekker meerijden in het midden van het veld. Halverwege de koers weer een valpartij waar ook Luca bij betrokken is. Hij kan nog naar de groep toerijden, maar dit voorkomt niet dat hij toch een paar ronden voor tijd het veld moet verlaten. Jelle, Jesse, Ofke en Timo houden ook stand in de finale, waarbij Timo de grenzen van de witte lijn gevaarlijk opzoekt…

Het was weer een mooie wedstrijddag in Heerde, behoudens de val van Stijn Beekelaar. Mooi om te zien hoe alle rijders van de Regioselectie Midden-Nederland iedere week weer een stapje vooruit zetten. Voor alle geplaatsten voor het NK en het NPT: veel succes en laat zien wat je kunt!

Bekijk de foto’s van deze wedstrijd op de Facebookpagina van Ilse Kruinen.