Dave van Dam Sport Schaatsen en Skeelers Haastrecht Snel Hout- en Rubberhandel

Zomerse omstandigheden in Oudewater

De jaren dat er meer dan honderd skaters van start gingen bij de Mijnten Inline-Cup, tegenwoordig de Dave van Dam Inline-Cup, zijn lang voorbij. De organisatie van de regionale competitie was dan ook al blij dat er zaterdag zo’n tachtig deelnemers van start gingen op de korte, maar spectaculaire piste van SVO op het Oudewaterse Statenland.

Zomerse omstandigheden in Oudewater

De jaren dat er meer dan honderd skaters van start gingen bij de Mijnten Inline-Cup, tegenwoordig de Dave van Dam Inline-Cup, zijn lang voorbij. De organisatie van de regionale competitie was dan ook al blij dat er zaterdag zo’n tachtig deelnemers van start gingen op de korte, maar spectaculaire piste van SVO op het Oudewaterse Statenland. Met zeventien deelnemers was de thuisclub hofleverancier, maar ook enkele andere rijders hadden Oudewaterse roots. Zo werd de wedstrijd bij de pupillen 2 gewonnen door Friso van Vliet uit Zeewolde. Zijn opa Gert van Vliet, tegenwoordig veehouder in Almere, was enthousiast toeschouwer in Oudewater en vertelde dat hij ooit een boerderij had aan het begin van de Hoenkoopse Buurtweg in Oudewater. Volt trots meldde de sympathieke Van Vliet dat hij als Geelbuik de Elfstedentocht van 1985 had geschaatst en dat hij destijds was gehuldigd door de toenmalige burgemeester Mooijman. Ook de huidige en ‘toevallig’ passerende burgemeester Verhoeve werd uitgebreid geïnformeerd door Van Vliet over zijn Oudewaterse achtergrond. Verhoeve kwam even langs op het Statenland voor een informele ontmoeting met zijn Amersfoortse collega Bolsius, maar werd vervolgens ook gestrikt voor de prijsuitreiking bij de jongste pupillen. Een van de mannen die hij de hand mocht schudden was de jonge Friso van Vliet. Ook de jongste Bolsius, Tine, kreeg als winnares bij de meisjes pupillen 3 een gouden medaille omgehangen door de niet in functie zijnde burgervader. Hidde de Vries mocht als winnaar bij de jongens 3 de hoogste trede van het podium beklimmen.

Naast de ontmoeting tussen Gert van Vliet, de man uit Almere, en de burgervader en Oudewaterse roots ging het zaterdag vooral over de prestaties op de fraaie baan. Zo ging de winst bij de meisjes pupillen 2 naar de Nijkerkse Lieke Kaaij. De tijdrit werd gewonnen door Vita van Deuren uit Montfoort. Ze was zelfs sneller dan alle jongens, al was het verschil met Friso van Vliet met 0.001 seconde wel heel minimaal. Bij de jongens pupillen 4 ging de winst naar Fernández Lommers. Behendig skatend over de baan en voortdurend aangemoedigd door zijn meerennende vader was hij ‘twee maatjes’ te groot voor zijn leeftijdsgenoten. Evi de Vries won bij de meisjes. Bij de meisjes pupillen 4 werd thuisrijdster Rosan Oosterlaken derde. De driejarige, bijna onzichtbaar vanwege de knie-, elleboog- en handbescherming en de grote helm, is zo’n beetje de mascotte van het SVO-team. Bij een valpartij stond zaterdag steeds een schare SVO-meiden gereed om haar overeind te helpen. 


Materiele schade
Oudewater staat vooral bekend vanwege de krappe bochten. De thuisrijders hebben daar weinig moeite mee, maar de jury maakte zich zaterdag wel zorgen of dat ook voor alle gastrijders zou gelden. Ze waren schijnbaar onbekend met het feit dat landelijke toppers als Crispijn Ariens, Bianca Roosenboom en Michel en Ronald Mulder meerdere keren deelnamen aan landelijke wedstrijden in Oudewater en dat altijd deden ‘zonder kleerscheuren’ op te lopen. De echte toppers, zoals de Aalster Richard Oomen, wisten zich zaterdag dan ook zonder problemen staande te houden. Desondanks vielen er wel een aantal, aan het inline-skaten inherente, valpartijen te noteren. Deze werden echter veroorzaakt door technische fouten van de skaters, die met topsnelheid door de bochten vlogen. 

Bij de pupillen 1 gingen er zowel bij de meisje als bij de jongens veel SVO’ers van start. Anne Murk skatete haar eerste wedstrijd na een beenbreuk en werd, nog enigszins voorzichtig rondrijdend, derde. Voor Nienke Oosterlaken was er ondanks een valpartij een achtste plaats in het klassement. Meike en Céline van Straalen, met de week beter skatend, werden tiende en elfde in de wedstrijd. Isa Leroy uit Lunteren en Maaike Koelewijn uit Hoogland waren echter oppermachtig en lieten dat vooral zien in de zeer spannende puntenkoers over twintig ronden. Isa Leroy ging met de meeste punten en de winst aan de haal, maar het was mede aan haar ploeggenote Maaike Koelewijn te danken dat het een spectaculaire wedstrijd werd. Koelewijn koerste steeds op korte afstand achter Leroy en hoefde zich pas op het eind gewonnen te geven. De conditioneel zeer sterke Isa Leroy won alle wedstrijdonderdelen en verbeterde op de 500 het baanrecord bij de pupillen 1 tot 54.085.

Bij de jongens ging de strijd tussen Nick Bontrop uit Purmerend en een achtervolgend Oudewaters kwartet, waarvan Cas van Deuren en Asif Mohammad van SVO de sterksten waren. Laatstgenoemde kwam onlangs zwaar ten val in Almere en mocht, mede dankzij tweede plaatsen bij de series en de puntenkoers, tevreden zijn met het brons. De dagwinst ging naar Bontrop, maar thuisrijder Cas van Deuren heerste wel op de tijdrit over 200 meter. 


Lataesha Narain uit Broek in Waterland was de sterkste bij de meisjes kadetten. De finale van de series werd gewonnen door Carlijn Kaaij. In de series verbeterde Randi Dekker het baanrecord bij de meisjes kadetten tot 54.425.In een mager bezette wedstrijd bij de jongens kadetten ging de winst naar Jorn de Vries uit Almere.

Marieke de Kruijff uit Nieuwegein won de tijdrit en de series bij de gemengde wedstrijd voor senioren en junioren met overmacht, maar viel vooral op door een ijzersterke puntenkoers waarin ze als derde eindigde. Sara Noomen debuteerde met een mooie zevende plaats. Richard Oomen was de sterkste bij de mannen. Zo overklaste hij de rest van het veld met een supersnelle tijdrit, hij finishte na 17.608. Raphael Boef uit Linschoten werd op afstand tweede.