Dave van Dam Sport Schaatsen en Skeelers Haastrecht Snel Hout- en Rubberhandel

Dave van Dam Inline-Cup Ede: 100 meters en finale marathon

Na een week vol buien en wind was het zaterdag 8 september aangenaam skeelerweer met een beetje zon en 18 graden. De Edese IJsvereniging had er alles aan gedaan om de combibaan droog te maken na de nachtelijke regenbuien en dat was gelukt. De zevende Dave van Dam Inline-Cup wedstrijd kon beginnen.

Dave van Dam Inline-Cup Ede: 100 meters en finale marathon

Ochtendprogramma
In de ochtend mochten Evi de Vries en Rosan Oosterlaken (P4) een 100 meter tijdrit, een 800 meter inline en een slalom rijden. Evi won goud en Rosan zilver. Bij de jongens P4 won Fernandez Lommers goud.

Voor de pupillen 2 en 3 stond een 400 meter tijdrit, 800 meter inline en een puntenkoers op het programma. Bij de meisjes P3 stonden Sara Pols (goud), Tinne Bolsius (zilver) en Naomi Dekker (brons) op het podium. Bij de jongens P3 was het Hidde de Vries die alle wedstrijden won voor Juda Pols die na afloop een zilveren medaille in ontvangst mocht nemen. 

Bij de meisjes P2 waren er elf deelnemers waarbij er bij elk onderdeel steeds een andere winnaar over de streep kwam. Vita van Deuren won de tijdrit, Bo Hoogvorst de 800 meter inline en Lieke Kaaij de puntenkoers. Het eindklassement was daardoor heel spannend. Op het podium mochten staan: Bo Hoogvorst (goud), Lieke Kaaij (zilver) en Anniek Heethaar (brons). Bij de jongens P2 was het duidelijk dat Friso van Vliet op de hoogste trede mocht staan na een uitstekende tijdrit, maar Noah Epping maakte het hem nog knap lastig en werd uiteindelijk keurig tweede, vlak voor Sietze van de Werken die brons won.

Middagprogramma
In het middagprogramma stond voor de tweede keer dit seizoen een 100 meter op het programma. Voor veel rijders best spannend want een redelijk onbekende afstand. Bij de meisjes P1 won Anne Murk de 100 meter voor Maaike Koelewijn (2e) en Senna Lamme (3e). De dames wisselden op bijna alle afstanden van plekje 1,2 en 3, maar in het dagklassement mocht Senna Lamme de gouden medaille in ontvangst nemen gevolgd door Anne Murk (zilver) en Maaike Koelewijn (brons). De Edese Lotte Bergsma werd in haar eerste wedstrijd (en op haar thuisbaan) knap 7e. 

Bij de jongens P1 was er goud voor Asif Muhammad, voor Cas van Deuren (zilver) en Nick Bontrop (brons). Ook hier waren er steeds andere kandidaten voor het podium waaronder ook Pelle Bolsius (4e) en Niels de Kruijk (5e). 

Elf rijdsters deden mee bij de meisjes Kadetten waar Lataesha Narain een klasse apart was op alle afstanden. Britt van de Put uit Zeewolde werd 2evoor Carlijn Kaaij (3e). Bij de heren Kadetten won Jorn de Vries, voor Lars den Heijer (2e) en Seth Verbeek (3e).

Bij de dames was het ook spannend en lag de strijd om het podium na twee afstanden nog steeds open. Uiteindelijk won Janne Kraamer, voor Marieke de Kruijff (2e) en Jolanda Meier (3e). Bij de heren won Richard Oomen voor thuisrijders Chaim Boer (2e) en Bauke van Beek (3e). Chaim Boer won de afsluitende 1000 meter.

Marathon
Na de baanwedstrijden stond ook de finale van de Dave van Dam Inline-Cup marathon op het programma. Om stipt 16.00 uur werd er gestart voor 40 rondes (kadetten / dames) en 60 rondes (senioren). Omdat het zulk aangenaam weer was, waren er nog relatief veel bijschrijvingen op de dag zelf. Voor het publiek is de marathon altijd leuk om te zien omdat er veel gebeurt en de wedstrijd zo kan kantelen door bijvoorbeeld wind of een kopgroep die wegblijft. 

Bij de Dames Kadetten won Lataesha Narain, vlak voor Randi Dekker. Onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek werd de Edese Jasmijn Hiddink derde bij haar debuut op de marathon. Timo Lamme won met ruime voorsprong bij de Heren Kadetten, voor Jorn de Vries (zilver) en Lars den Heijer (brons). 

Bij de Dames won Demi Benschop, met wedstrijdnummer 1, goud. Janne Kramer (zilver) en Marissa Dekker (brons) vergezelden haar op het podium. Raphael Boef was bij de Heren een klasse apart door met twee ronden voorsprong goud te winnen. Op gepaste afstond kwamen Job van der Sluijs (zilver) en de op zijn thuisbaan rijdende Michael den Draak Borm (brons) over de streep. 

Klaas Koelewijn won de marathon bij de Masters. Henk Huitema (zilver) en Johan Haaring (brons) maakten het podium compleet. Het eindklassement en de uitslagen van de dag, vindt u elders op deze website.

Bedankt
De jury had haar handen vol aan het programma door de minder reguliere afstand van 100 meter waarbij 3 rijders gelijktijdig starten. Desondanks werd het programma binnen de tijd afgerond en stonden er na afloop allemaal winnaars op en naast het podium. Dank aan de vrijwilligers van de EIJV en de jury van SIS Midden-Nederland voor hun hulp op deze geslaagde dag! 

Tot volgende week bij de finale van de Dave van Dam Inline-Cup in Zeist!